25 Eylül 2009 Cuma

ANITA BLAKE SERISI





O bir vampir avcisi, o bir nekromansir (oluleri dirilten), o canavarlarin tek korktugu kisi, nam-i diger Cellat iste bu seride karsinizda... Kivircik siyah saclari ve saclarina uyan hos kahverengi gozlerinin yaninda soluk bir tene sahip, 24 yasinda ufak tefek bir kadin Anita Blake. Vampirler, kurtadamlar, likantroplar ve zombilerle cevrili bir dunyada ufak bir lokma gibi duruyor ama onu yutmaya calisirsaniz birinin size heimlich manevrasi yapmasi gerekebilir :)

Anita Blake, Laurell K. Hamilton'nin vampir avcisi serisinin bas karakteri. Yazarimiz bu seriyi 1993 yilinda yazmaya baslamis ve su ana kadar da toplam 17 kitap yazmis. Ancak, Turkiye'de yanlizca 9 kitap turkceye cevrilmis bunun nedeni de yeterli talebin olmamasiymis ama son yillar da ortaligi kasip kavuran vampir akimi sonucunda cevirilerin devaminin gelecegini umit ediyorum.

Su ana kadar serinin 3 kitabini okudum; Suclu Zevkler, Gulen Ceset, Lanetliler Sirki.
Anita Blake, St.Louis'de yasayan ve asil meslegi nekromansi olan genc bir kadin. Sahip oldugu dogal yeneteklerini polis teskilatininda yararina kullanmakta ve tabiri caizse bos zamanlarinda vampir avlamaktadir. Tabiki infazi verilen vampirleri cunku Hamilton'nin dunyasinda vampirlerinde haklari var. Kisacasi, vampirlerin yasal, likantropinin asisi olan bulasici bir hastalik, olu diriltmenin de para ile yapildigi bir dunyada kotulerin uzerine giden, korksa bile bunu caktirmayan, hazir cevap ve bir o kadar da kufurbaz bir karakterdir Anita Blake.

Serinin baslarinda asktan frijitlik derecesinde uzak duran kahramanimiz 3'uncu kitabin sonlarina dogru kalbinin kapilarini ardina kadar acmaktadir. Erkeklere karsi hep mesafeli olan kahramanimizin pesine dusen sehrin basvampiri tapilasi varlik Jean-Claude onu hem insan hizmetkari hemde seks kolesi yapmak istediginde ona saglam iradesi ile hayir diyebilmistir fakat serinin ilerleyen bolumlerinde bu durumun degisecegini dusunmekteyim. Jean-Claude'a yuz vermeyen Anita sevimli ama bir o kadar korkutucu Richard'a hayir diyemez bolelikle karmasik olaylar baslar ve bize serinin diger kitaplarininda okunmasi gerektigini soyler.

''Willie McCoy hayattayken uyuzun tekiydi. Olmus olmasi durumu degistirmemisti.'' sozuyle acilis yapilan ilk kitap Suclu Zevkler'de yazar bizi korku dolu mizah karisimi tarzi ile avuclarinin icine aliyor ve kitap bitene kadar da ellerini aralamiyor bile. Yazarin dili guzel, konu guzel fakat zaman zaman betimlemelere girmis uzun uzun cumleler kurmus iste bazen beni oralarda kaybetti fakat genel anlamiyla guzel bir seri. Su ana kadar okudugum kisimlar da kahramanimizin duygulariyla ilgili pek aciklama yok devamli ordan oraya kosturan vampir, zombi oduren br kisilik sanirsam hayat yogun olunca hayatin diger guzelliklerini yasamaya insanin vakti kalmiyor. Turkce cevirisinden bahsedersek, konu dilimize guzel aktarilmis fakat herhangi bir editorun elinden gectigine supheliyim cunku kitap yazim hatalari ile dolu ama yine de okunmayacak kadar degil. Sadece biraz gozunuz yoruluyor ve Hamilton'nin akici anlatimina biraz da olsa golge dusuruyor.

Son olarak, Artemis yayinevi serinin devamini cevirmeyecegini solese de umarim baska bir yayinevi yayin haklarini alir ve serinin devam kitaplarini Turkce'ye cevirir.

  1. Guilty Pleasures (1993) (Suçlu Zevkler)
  2. The Laughing Corpse (1994) (Gülen Ceset)
  3. Circus of the Damned (1995) (Lanetliler Sirki)
  4. The Lunatic Cafe (1996) (Kaçık Kafe)
  5. Bloody Bones (1996) (Kanlı Kemikler)
  6. The Killing Dance (1997) (Ölüm Dansı)
  7. Burnt Offerings (1998) (Yanmış Kurban)
  8. Blue Moon (1998) (Mavi Ay)
  9. Obsidian Butterfly (2000) (Karacamdan Kelebek)
  10. Narcissus in Chains (2001)
  11. Cerulean Sins (2003)
  12. Incubus Dreams (2004)
  13. Micah (2006)
  14. Danse Macabre (2006)
  15. The Harlequin (2007)
  16. Blood Noir (2008)
  17. Skin Trade (2009)

1 Yorum:

Blogger sibel yağız dedi ki...

bu gün blogger lıkta ilk günüm ve goggle resimlerde gezerken senin blogunu gördüm vee blog için yazmayı planladığım bir çok şeyi paylaşmışsın ztn :P asıl konuya dönersem anita benim çok beğendiğim bir seri oldu birden biree 3. kitabı okuyorum şuan 4.kitapta okunmayı bekleliyor... benim gibi fantastik maceraları sevnlere tavsiye edrimm =)

1 Eylül 2011 09:32  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa